Suroviny:
3 lžíce olivového oleje
1 kg hovězího masa nakrájeného na velké kousky
600 g malé cibule nebo malé šalotky
špetka cukru
4 stroužky česneku
4 bobkové listy
1 tyčinka skořice
mleté nové koření a mletý hřebíček
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce červeného vinného octa
2 plechovky nakrájených rajčat (400 g)
150 ml červeného vína
Postup:
Rozehřejte troubu na 180 °C. V ohnivzdorném kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje, opékejte na něm postupně hovězí maso a odebírejte je na talíř.
Do pánve nakapejte zbytek oleje. Cibuli oloupejte, ale ponechte ji vcelku, přidejte ji na pánev a posypte cukrem.
Restujte 5 minut a občas promíchejte, dokud nezačne směs hnědnout. Přidejte česnek, bobkový list, tyčinku skořice, nové koření, hřebíček a oregano a vařte ještě 1 minutu. Vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu, poté přidejte hovězí maso se šťávou. Míchejte, aby se obalilo v kořeněné cibulové směsi.
Přidejte červený vinný ocet a nakrájená rajčata. Plechovky vypláchněte vínem a nalijte ho do pánve, poté přidejte ještě třetinu plechovky vody. Osolte a dobře promíchejte. Přiveďte k varu, znovu promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte na
1 hodinu do trouby.
Poté vše znovu promíchejte. Pokud se vám omáčka zdá velmi hustá, přidejte další střik vody. Znovu přikryjte a vraťte do trouby na další hodinu nebo dokud maso nezměkne. Podávejte horké.
Tato delikatesa pochází z tradiční řecké kuchyně. Je to jakási řecká verze našeho guláše obohacená červeným vínem.