Makronky patří mezi nejúžasnější moderní cukrářské výrobky. Nejlepší jsou s kávovým krémem.
Suroviny
Na těsto – 100 g mandlové mouky – 100 g moučkového cukru – 1 lžíce mleté kávy – 2 bílky – 50 g krupicového cukru – cukrářské sáčky s kulatou špičkou
Na krém – 100 g bílé čokolády – 20 ml zchladlé silné kávy – 70 ml smetany ke šlehání
Postup
1. Mandlovou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a mletou kávou. Směs prosejte přes sítko, aby byla co nejjemnější. Bílky vyšlehejte, a jakmile začnou nabývat, začněte postupně přisypávat krupicový cukr.
Šlehejte tak dlouho, dokud bílky nezačnou tvořit tuhé špičky. Do sněhu přisypte polovinu množství moučné směsi a gumovou stěrkou ji lehce vmíchejte. Až uvidíte suchá místa, přisypávejte zbytek moučné směsi a lehce míchejte, dokud se těsto netáhne.
2. Těstem naplňte cukrářské sáčky a na plech stříkejte malá kolečka o průměru asi 3 cm. Plechem bouchněte o stůl, aby se z těsta odstranily bublinky. Makronky nechte asi 30 minut zaschnout, při lehkém doteku prstem nesmějí lepit. V troubě vyhřáté na 160 °C je pečte asi 10 minut.
3. Připravte si krém. Čokoládu rozlámejte do mísy a přilijte kávu. Smetanu přiveďte k varu a nalijte ji do mísy. Nechte pár minut odpočinout a pak krém pořádně vyšlehejte metlou. Vychladlým krémem slepujte upečené makronky.