Tyto malé šťavnaté hamburgery se stanou zlatou korunovou každé párty.
Suroviny na 12 kusů
Na houstičky – 200 ml mléka – 100 ml vody – 2 lžíce krupicového cukru – 60 g másla – 500 g polohrubé mouky – 1 sáček sušeného droždí – 1 lžička soli – 2 vejce – 20 g sezamových semínek – pečicí papír – dřevěné tyčky na nanuky
Na náplň – 250 g mletého hovězího masa – 2 stroužky česneku – 2 lžíce koření na mletá masa – sůl – slunečnicový olej – listový salát – tavený plátkový sýr – rajčata
Postup
1. Mléko zahřejte. Přidejte vodu, cukr a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, droždí, sůl a jedno vejce a postupně přimíchávejte mléčnou směs. Vypracujte hladké těsto a dejte jej na teplé místo vykynout.
2. Z vykynutého těsta tvarujte mini houstičky a pokládejte je vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejce a posypte semínky. Nechte ještě asi 30 minut vykynout a pak pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut.
3. V míse smíchejte mleté maso s prolisovaným česnekem, kořením a solí. Na pánvi rozpalte slunečnicový olej a opečte z obou stran malé hamburgery.
4. Upečené houstičky nechte vychladnout a překrojte na půl. Naplňte je listovým salátem, opečeným masem, taveným sýrem a na plátky pokrájenými rajčaty. Můžete do nich zapíchnout nanukovou špejli.