Pohroma pro zuby, ale také vzpomínka na dětství. I turecký med můžete zařadit mezi vánoční cukroví, už také proto, že na něj zužitkujete zbylé bílky.
Suroviny:
● 160 g moučkového cukru
● 120 g lískových ořechů, mandlí nebo pistácií
● 3 bílky
● olej
● 120 g medu
Na ozdobu:
● mandle
● ořechy
● strouhaný kokos
Postup:
Zkrystalizovaný med rozehřejte ve vodní lázni. V případě medu s tekutější konzistencí s ním můžete pracovat rovnou.
Bílky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Za stálého míchání přimíchejte k pěně med. Přilévejte ho pomalu, tenkým pramínkem.
Do medu zapracujte nasekané ořechy. Hotový turecký med nalijte na plech vyložený pomaštěným celofánem.
Když je med zpola ztuhlý, nakrájejte ho na kostky, obdélníčky nebo z něj vykrájejte třeba kolečka. Kousky medu můžete nechat tak, jak jsou, nebo je můžete obalit v kokosu, cukru, ozdobit mandlemi či ořechy.
Příprava: 30 min
Cena za 1dávku: 55 Kč