Brownies patří v současnosti mezi neoblíbenější dezerty vůbec. Jsou hutné, měkké a stoprocentně čokoládové.
Suroviny na 16 kusů
– 200 g másla – 3 lžičky vanilkové esence – 200 g krupicového cukru – 2 vejce – 50 g kvalitní hořké čokolády – 100 g hladké mouky – špetka soli – 1 lžička kypřicího prášku do pečiva – 200 g vlašských ořechů – máslo a kvalitní kakao na formu
Na polevu – 100 ml smetany ke šlehání – 100 g kvalitní hořké čokolády – 40 g másla – kvalitní kakao na posypání
Postup
1. Máslo, vanilkovou esenci, krupicový cukr a vejce vyšlehejte do lehké nadýchané směsi. Čokoládu nalámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu postupně zašlehejte do máslové směsi.
2. Do mísy prosejte mouku, přisypte sůl, kypřicí prášek a nasekané vlašské ořechy. Obě směsi spojte a míchejte tak dlouho, až se všechny složky propojí.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do předehřáté trouby na 180 ºC asi na 30 minut.
4. Připravte si polevu. Smetanu nalijte do hrnce a zahřívejte těsně k bodu varu. Odstraňte z hořáku a přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté smíchejte s rozpuštěným máslem a nechte mírně vychladnout.
5. Upečené a vychladlé brownies potřete polevou a posypte kvalitním kakaem.