Suroviny:
15 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
4 lžíce másla
1,5 litru vývaru z bujónu
200 ml smetany ke šlehání
čerstvě namletý pepř
hoblinky parmezánu
Postup:
Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájíme na kostky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme cibulku. Až zesklovatí, tak přidáme chřest a chviličku opékáme.
Zalijeme vývarem připraveným z bujónu a vaříme zhruba 10 minut, až chřest změkne.
Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndáme na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Dochutíme pepřem.
Do misky nalijeme polévku, přidáme kousky chřestu, který jsme si dali stranou, a dozdobíme parmezánem nebo opečeným chlebem.