Červené batáty, nebo také sladké brambory, pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky; botanicky ale nejsou příbuzné. Vařené, pečené i smažené mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni.
Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé. Batáty jsou totiž zásobárnou vitaminu C, podporujícího imunitu. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Navíc snižují hladinu cholesterolu.
Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici. Pokud jste batáty ještě u vás doma neochutnali, máme pro vás skvělý recept na batátovo-mrkvový krém podle blogerky Live With Anny. Můžete ho podávat s chlebem jako zdravou večeři. Určitě s ním doma zabodujete!
Ingredience:
500 g batátů
500 g mrkve
1 lžička římského kmínu
olivový olej na zakápnutí zeleniny
2 lžičky soli
pepř
1,5 l zeleninového vývaru
3 červené cibule
2 lžíce olivového oleje – na smažení cibulky
5 stroužků česneku
směs semínek (dýňová, slunečnicová, piniová)
Postup:
Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut.
Ideální je trouba MORA VT 779 BX s patentovaným vnitřním zaobleným tvarem, inspirovaným tradiční kamennou pecí – horký vzduch proudí díky tomuto tvaru ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, takže bude rovnoměrně propečený.
Mezi tím, co se směs peče, si ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté, co je cibulka hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli orestujte a poté odstavte směs z plamene.
Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulkou a česnekem.
Přidejte zeleninový vývar a poté vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Vývar nebo vodu můžete poté přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a poté dochuťte podle potřeby.
Na pánvi si opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s chlebem.
Zmíněná multifuknční trouba MORA VT 779 BX (13 990 Kč) se spoustou vyspělých funkcí se ovládá jednoduše pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu. Výkonná velká trouba s objemem 71 l má patnáct různých programů:
nejen klasické a horkovzdušné pečení a gril s ventilátorem i bez, ale i rychlý předehřev, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu a speciální programy na pečení chleba i masa.
O čistotu trouby se postará program EcoClean. Pro komfortní obsluhu je trouba v elegantním nerezovém provedení vybavená třemi teleskopickými výsuvy. Příjemné je i tlumené zavírání dvířek trouby.