Suroviny:
2 lžíce másla
1 cibule
1 řapíkatý celer
2 stroužky česneku
400g konzerva krájených rajčat
1 lžíce hustého rajčatového protlaku
500ml zeleninového vývaru
4 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce smetanového křenu
Tousty:
50g polenty (kukuřičné mouky na polentu)
100g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 vejce
125ml plnotučného mléka
50ml bílého jogurtu
25g másla
100g strouhaného vyzrálého čedaru
5 jarních cibulek + na posypání
mořská sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na vymazání
Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na tousty prosejeme do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidáme vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošleháme a vmícháme čedar a jarní cibulku. Osolíme a opepříme.
Olejem vymažeme čtvercovou formu o hraně 18cm s nepřilnavým povrchem a těsto do ní rozetřeme. Pečeme 25–30 minut dozlatova.
Mezitím v hrnci na másle opékáme cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita; 4–5 minut. Přidáme krájená rajčata a protlak, přilijeme zeleninový vývar a osolíme. Vaříme 15 minut.
Přidáme smetanu a křen a rozmixujeme dohladka. Podáváme posypané jarní cibulkou a s připravenými kukuřičnými tousty.