Suroviny –4 porce: 400 g vepřového krku s kostí, 1–2 nasekané cibule, 6 lžic olivového oleje, lístky bazalky, 100 g strouhaného parmazánu, 150 ml suchého bílého vína, 2 plechovky drcených rajčat, 2 lž. passaty, sůl a pepř, 400 g těstovin rigatoni
Potup:
V železném hrnci rozpálíme olej, pak na něm ze všech stran opečeme maso, aby se zatáhlo a zhnědlo. Vyjmeme ho a na oleji dozlatova opečeme cibuli. Přilijeme víno a chvíli provaříme, až se odpaří alkohol.
Vmícháme rajčata a passatu, do hrnce vrátíme maso a na mírném plameni vaříme alespoň 1,5 hodiny, až maso změkne. Je-li to nutné, trochu podlijeme. Maso obereme z kostí a natrháme ho do omáčky.
Vmícháme bazalkové lístky a všechno podle chuti osolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, aby byly „al dente“ čili na skus. Pak je lehce vmícháme do omáčky. Podáváme bohatě posypané nastrouhaným parmazánem