Jasmínová rýže se báječně skloubí s nasekanou šalvějí a jemnou chutí dýně.
Suroviny na 4 porce
– 300 g dýně Hokaido – 1 cibule – 1 l zeleninového vývaru – 2 lžíce slunečnicového oleje – 300 g jasmínové rýže – 200 ml bílého suchého vína – 60 g másla – sůl, mletý černý pepř – 2 lžíce olivového oleje – 12 lístků šalvěje – 100 g strouhaného parmezánu
Postup
1 Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na malé kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, zeleninový vývar zahřejte k varu.
2 Na rozpáleném slunečnicovém oleji orestujte v hrnci cibuli, přisypte rýži a společně restujte asi 3 minuty. Pak přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno částečně neodpaří a nevsákne do rýže.
3 Postupně přilijte třetinu horkého zeleninového vývaru a za stálého míchání ho nechte vsáknout.
Přidejte nakrájenou dýni, přilijte zbytek vývaru a vařte, dokud nebude rýže měkká a rizoto krémové.
4 Do hotového rizota přimíchejte máslo, ochuťte solí a pepřem.
5 V malé pánvičce na olivovém oleji zprudka osmahněte lístky šalvěje.
6 Jednotlivé porce rizota ozdobte šalvějí a posypejte strouhaným parmezánem.