Suroviny na 4 porce:
● 1 kg květáku
● 1 svazek šalvěje
● 60 ml olivového oleje + trocha na plech
● podle chuti sůl
● čerstvě mletý pepř
● 250 g mascarpone
● 250 g sýra Raclette
Na těsto:
● 1 lžíce sušeného droždí
● 1 lžička krupicového cukru
● 375 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha navíc
● 1 lžička soli
● 1 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Na těsto smícháme v misce droždí, krupicový cukr a 250 ml vlažné vody. Směs necháme asi 5 minut stát v teple, až se na povrchu začnou objevovat bubliny.
Hladkou či polohrubou mouku osolíme, přidáme k ní v míse olej, uděláme důlek, přilijeme vodu s droždím a rukama vypracujeme (5 min) na pomoučeném vále těsto, aby bylo hladké a pružné.
2. Připravené těsto rozdělíme na dva díly, dáme na pomoučený plech, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple kynout cca 30 minut – až zdvojnásobí objem.
Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Růžičky květáku se šalvějí, olejem, solí a pepřem rychle opečeme na pánvi a dáme stranou.
3. Z každého kousku těsta vyválíme na vále obdélník asi 20 x 30 cm a každý položíme na plech vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme krémem z mascarpone, na něj poklademe plátky sýra a připravenou květákovou směs. Pečeme 15–20 minut.
Extra tip:
Sýr Raclette na pizze můžete nahradit gruyèrem nebo ementálem.