Naložit si doma utopence není žádná věda, ovšem nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák.
Ingredience: cca 20 špekáčků, 3 feferonky, 4 cibule, 5 kyselých okurek, 1 malá sklenice kysaného zelí
Na nálev: 1 litr octa, 700 ml vody, 1 lžíce celého pepře, 7 bobkových listů, 1,25 kg mrkve
Postup: Začněte nálevem. Smíchejte ocet s vodou. V hrnci nasucho orestujte koření a zalijte lákem. Přidejte mrkev a krátce povařte.
Oloupané špekáčky naplňte feferonkou, cibulí a okurkou – do každého utopence jeden klínek od každého. Nakonec buřt ucpěte kysaným zelím. Zalijte vlažným lákem a nechte 14 dní uležet v chladu.
Poté se do nich můžete s chutí pustit. Jednoduché a neuvěřitelně dobré.