Velkou výhodou je minimum špinavého nádobí – hrušky se nemusejí loupat, takže vám bude stačit jen jeden kastrol a trouba.
Ingredience: 6–8 hrušek, 250 ml kvalitního suchého červeného vína, 50 g másla na kousky, 100 g třtinového cukru, 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, mascarpone či šlehačka
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Hrušky mírně seřízněte v okolí „bubáku“, aby dobře stály. Narovnejte je do hrnce (nejlépe těžkého litinového), zalijte vínem a poklaďte je kousky másla.
Pak je posypejte cukrem, přidejte skořici i badyán, přiklopte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě třicet minut. Poté hrušky vytáhněte z trouby, důkladně je přelijte vypečenou šťávou, vraťte do trouby a odklopené je pečte dalších čtyřicet minut.
Pokud se tekutina rychle vypéká, podlévejte pravidelně vodou. Hrušky podávejte teplé, přelité šťávou a s kopečkem mascarpone nebo šlehačky. Můžete přidat i oblíbenou zmrzlinu. A jednoduchý dezert je na světě.