Suroviny:
● 380 ml smetany (aspoň 12%)
● 1 celý kelímek šlehačky ● 380 ml plnotučného mléka
● 200 g hořké čokolády (80%)
● 150 g moučkového cukru
● 5–6 vaječných žloutků
Postup:
1. Mléko a smetanu slijeme do kastrůlku a opatrně přivedeme k varu. Nalijeme do mísy s nasekanou čokoládou, tu necháme rozpustit a vše ušleháme dohladka.
Žloutky s cukrem vedle v míse ušleháme do pěny a spojíme je s čokoládovou směsí. Vše nalijeme do dalšího hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Čokoládovou směs dáme mrazit na 2 hodiny do ledničky.
2. Poté vzniklou ledovou hmotou napěchujeme vaničku na zmrzlinu, přikryjeme fólií a dáme na 6 hodin zmrazit do mrazáku. Po vyjmutí ji vidličkou načechráme, vyklopíme do mísy a našleháme elektrickým šlehačem.
Vrátíme do vaničky a necháme dalších 6 hodin mrazit. Hotové ozdobíme šlehačkou.