Suroviny na 4 porce:
● 1 kg brambor
● 150 g šunky (mletých škvarků)
● 0,1 l mléka ● 2 vejce
● 6 stroužků česneku ● 3 lžíce hladké mouky (škrobová moučka)
● 2 lžíce čerstvé (1 lžička sušené) majoránky
● hrst petrželky
● nasekaná cibulová nať (hrst pažitky)
● sádlo či olej na opékání
● sůl ● pepř
Postup:
1. Brambory nastrouháme nahrubo a vymačkáme vodu. Dáme do mísy a pokropíme horkým mlékem, smícháme s vejci, moukou, škvarky, lisovaným česnekem, solí, pepřem a sekanými bylinkami.
2. Na pánvi rozpálíme tuk. Do pánve dáváme 1–2 lžíce těsta na 1 bramborák. Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninou, kysaným zelím nebo jako přílohu k masu.