Lotrinsko–Lorraine je jeden z 27 regionů rozkládající se na severovýchodě krásné Francie. Odtud pochází i velmi chutný slaný koláč.28
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 balení plátkové slaniny, 250 g šunky, 1 pórek, 100–150 g strouhaného sýru, 2–3 vejce, 1 kelímek smetany, sůl
Postup: Listové těsto rozválejte do obdélníku velikosti plechu nebo koláčové formy. Vyložte pečicím papírem, navrch dejte těsto a po celé délce jej propíchejte vidličkou.
Slaninu nechte nasucho vyškvařit v pánvi, až zavoní, přidejte šunku a nadrobno pokrájený pórek (případně i lžíci másla).
Osmahněte dozlatova. Poté směs přendejte na těsto a posypejte sýrem. Vejce rozkvedlejte ve smetaně, podle chuti osolte a směsí zalijte koláč. Při 180 °C pečte dozlatova asi 35 minut