Pečené vepřové kolínko je skutečná lahůdka. Na přípravě hodně záleží a to pomalu pečené se pak na jazyku jen „rozsýpá“. A není nad to, když ho zapijete sklenkou správně vychlazeného piva.
Potřebujete:
1 vepřové koleno, 5 stroužků česneku, sůl, světlé pivo
Postup:
Vepřové koleno řádně ze všech stran nasolte. Česnek oloupejte, rozdrťte a potřete jím koleno. Maso dejte odležet do chladu alespoň na 24 hodin.
Vepřové koleno přendejte do pekáčku, podlijte trochou vody a světlým pivem a pečte v zakrytém pekáči nejdříve 90 minut v troubě rozehřáté na 100 °C, poté dalších 90 minut při 140 °C a nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a ještě 30 minut pečte.
Pak sundejte víko a vepřové koleno dopékejte na horní ohřev nebo gril, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Podávejte na dřevě nejlépe s křenem, hořčicí a chlebem, případně kyselými okurkami beraními rohy a podobně..