U plotů či na rumištích už začínají pomalu zrát bezinky. To, že jsou léčivé a že sirup z nich působí preventivně proti nachlazení, ví každý. Zkuste si ale udělat i další domácí speciality.
Bezinkový ocet na horečku
Už naše prababičky ho používaly na snižování vysoké horečky, zejména u dětí. Když byly nemocné, potíraly jim dlaně a chodidla tímto octem a horečka po chvíli klesla. Vyrobte si bezinkový ocet do zásoby a až bude třeba, vyzkoušejte ho.Jak na to?
Láhev se širokým hrdlem naplňte čerstvými květy bezinek a zalijete 8% octem tak, aby byly zakryté, a láhev přikryjte. Nechte v chladu 2 až 3 týdny, pak tekutinu přeceďte do menších lahviček a dobře zazátkujte.
Bezinkový likér
Zatím ještě bez kvete, ale až půjdete ze 14 dnů na procházku, vezměte si košík a nasbírejte si plody bezu černého. Na likér promíchejte ½ litru vylisované bezinkové šťávy s ½ litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a vše promíchejte.
Šťávu asi 10 minut povařte. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.
Domácí víno
Bezové plody (1,25 l) opláchněte a dejte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit.Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte 1,5 kg cukru. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte.
Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné portské kvasinky a nechte ji ve velkém demižonu (sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Léčivý likér
Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K dvěma litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.
Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout.
Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.