V našem článku vás seznámíme s postupem výroby těch úplně nejjednodušších domácích mastí a vysvětlíme vám, na co je používat. Až vás příště začne něco pobolívat, určitě oceníte, že je máte doma..
Sádlo nebo vazelína?
Domácí masti se dříve připravovaly z nesoleného sádla, nebo přepuštěného másla. I dnes můžete sádlo pro jejich přípravu používat, ovšem pouze pokud si ho vyškvaříte doma. Nejvhodnější je prý vnitřní sádlo, které obsahuje nejmladší buňky, a proto dlouho vydrží.
Komu však vadí jeho specifický pach, může si v lékárně koupit kosmetickou vazelínu. Ta je dnes zcela běžně k dostání a její pořízení není finančně náročné.
Důkladně přeceďte přes plátno Sádlo, nebo vazelínu pak v rendlíku na mírném plameni, ještě lépe však ve vodní lázni, ohřívejte spolu s použitými bylinkami.
Těch má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs pomalu zahřívejte přibližně hodinu. Potom odstavte z plamene a nechte vychladnout. Další den se směs znovu nechá přibližně hodinu zahřívat, a potom se opatrně scedí přes čisté plátno.
Tak se zbavíte zbytků použitých bylinek. Vznikne vám tmavá čirá tekutina, do které můžete ještě přimíchat bylinkovou tinkturu nebo pár kapek éterického oleje..