Suroviny: 500 g hovězí plece 4 lžíce másla 1 větší cibule 250 g čerstvých hub 1 lžíce kmínu 250 ml smetany ke šlehání sůl a pepř 1 snítka tymiánu Postup: Maso opláchneme studenou vodou.
Blánu, kterou je plec obalená, neodstraňujeme, protože maso při vaření drží pohromadě. Maso v hrnci zalijeme studenou vodou, aby bylo celé ponořené. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Hovězí táhneme na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, nepícháme do něj vidličkou.
Na plotně rozpálíme hlubokou pánev se 2 lžícemi másla, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme houby a zprudka je osmahneme. Vsypeme kmín, špetku soli, pepře a restujeme asi 10 minut.
Pak přilijeme smetanu, stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a necháme probublávat.
Pokud příliš houstne, přilijeme trochu vývaru z masa. Pokud je řídká, zahustíme ji jíškou. Až se vám bude hustota omáčky líbit, ochutnáme, případně dosolíme a dopepříme. Uvařené maso nakrájíme na plátky a podáváme s rýží nebo s jinou přílohou.
Ozdobíme tymiánem..