Suroviny:
1 kg zadního hovězího masa 150 g špeku rostlinný olej 300 g cibule a mrkve 150 g kořenové petržele a celeru 10 kuliček celého pepře 5 kuliček nového koření 4 listy bobkového listu 80 g krupicového cukru 1 citron 80 g plnotučné hořčice sůl, ocet 200 ml smetany na šlehání 50 g másla 100 g brusinek 100 ml vyšlehané šlehačky
Postup: Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.
Maso poté svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme, vložíme do trouby.
Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny. Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.
Na talíři servírujeme s brusinkami..