Tahle francouzská krémová polévka se původně podávala teplá. Až ve 20. století ji šéfkuchař Louis Diate svým hostům začal podával vychlazenou a pojmenoval ji podle francouzského lázeňského města Vichy.
Potřebujete:
300 g pórku (jen bílou část), 500 g brambor, 1 cibuli, 25 g másla, 750 ml kuřecího vývaru, 1 smetanu ke šlehání, sůl, bílý pepř, pažitku
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
V hrnci vsypejte na máslo cibuli a pórek a nechte 3 minuty zpěnit. Dejte brambory, minutu vše zasmahněte a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou.
Polévku ochuťte solí a pepřem, vmíchejte smetanu a rozmixujte. Hotovou dejte dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Podává se hodně studená, tradičně dokonce na ledu. Před podáváním posypejte pokrájenou pažitkou. Obvykle se podává i s vařenými nebo opečenými brambory..