Suroviny: 6 žloutků 600 ml smetany ke šlehání 50 g umletého máku 50 g celého máku 150 g cukru krupice
Postup: Do hrnce vlijeme smetanu, do které přimícháme mák. Dáme na plotýnku a přivedeme k varu.
Stále mícháme a ihned po dosažení varu stáhneme z tepla. Žloutky a cukr umixujeme, až vznikne lehká, světle žlutá směs, do které postupně vmixujeme makovou smetanu, vřelou, právě staženou z plotny. Vymícháme hladký krém, který necháme vychladit.
Kdo má zmrzlinovač, tak makovou směs nalije do něj a nechá míchat a mrazit do té správné, krémové konzistence. Kdo ho nemá, nalijeme směs do krabičky a nechá zamrazit v mrazáku.
Tvorbě ledových krystalků maličko zabráníme, když co dvacet minut krabičku vyndáme a zprudka zmrzlinu promícháme nebo prošleháte metličkou.
.