Lahodný francouzský dezert. Tvarem připomínají rakvičku, chutí jsou podobné větrníku.
Suroviny na 8 kusů
Na těsto – 100 g másla – 125 ml mléka – 150 g hladké mouky – 250 g vajec – 125 ml vody – 10 g cukru – 5 g soli – pečicí papír
Na náplň a polevu – 1 čokoládový pudink – 500 ml mléka – 2 lžíce cukru – 50 g hořké čokolády – lesní plody
Postup
1. Vodu, mléko, máslo, sůl a cukr přiveďte v hrnci k varu. Přidejte mouku a vymíchejte hladkou nelepivou hmotu. Těsto přendejte do robotu a postupně zašlehejte vejce.
2. Těsto nastříkejte cukrářským sáčkem na plech s pečicím papírem. Pečte při 175 ºC asi 25 minut.
3. Uvařte klasický pudink a smíchejte ho s rozpuštěnou čokoládou. Éclairs nakrojte, naplňte krémem a ozdobte. Podávejte s ovocem.