Suroviny na 4 porce:
● 800 g čerstvých či mražených kalamárů
● citronová šťáva
● olej na smažení
na těstíčko:
●2 lžíce hladké mouky
●4 lžíce mléka ½ lžičky soli
●1 vejce
●1 lžička citronové šťávy
Postup: Pokud máme mražené kalmáry, rozložíme je na utěrku a necháme při pokojové teplotě povolit. Vymícháme vejce, mouku, sůl a citronovou šťávu do hustšího těstíčka. Podle potřeby rozředíme mlékem. V kastrolu rozpálíme větší množství oleje.
Kalmáry po jednom obalujeme v těstíčku a vkládáme do oleje. Necháme chvilku zatáhnout a pak je opatrně odlepíme ode dna.
Smažíme je z každé strany 2–3 minuty do zezlátnutí. Hotové klademe na ubrousek, který vsákne přebytečný olej. Smažené kalmáry rozdělíme na talíře a pokapeme je citronovou šťávou. Podáváme se salátem a nejlépe s česnekovým dipem.