Suroviny na 4 porce:
1 červená cibule
1–2 čerstvé chilli papričky
–3 zralá rajčata
300 g vařené nebo konzervované cizrny
hrst natrhaných lístků máty a bazalky
200 g rozdrobené fety či balkánského sýra
Na zálivku:
100 g vařené nebo konzervované cizrny
šťáva z 1 a ½ citronu
5 lžic extra panenského olivového oleje
pepř, sůl
Postup:
Čtvrtinu veškeré cizrny rozmixujte s citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolte a opepřete. Získáte tak pikantní hladkou krémovou zálivku.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo klínky, chilli papričky podélně rozkrojte a odstraňte semínka, rajčata také drobně nakrájejte. V míse smíchejte zbytek scezené cizrny s ostatními surovinami, posypte rozdrobenou fetou a lístky bylinek.
Podávejte zakapané zálivkou, nebo ji servírujte zvlášť, aby si každý posloužil podle chuti.