Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu sůl ve větší míře nám škodí. Jak najít kompromis? Sůl je považována za jednu z rizikových živin, jejíž příjem bychom měli bedlivě sledovat.
A to zcela právem, neboť její nadměrný příjem přispívá ke vzniku řady onemocnění – od hypertenze, osteoporózy, nádorového onemocnění žaludku, vzniku ledvinových kamenů až k obezitě.
Lžička bohatě stačí
Dle doporučení bychom měli denně přijímat maximálně 5 až 6 gramů soli (s výjimkou těžce pracujících), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce.
Realita je však jiná a ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany, soli sníme až okolo 14 gramů za jediný den!
Jak příjem soli šikovně snížit?
Šetřete jí. A dávejte přednost domácí přípravě ze základních surovin. Připravte si poctivý domácí vývar, kterému dodá chuť maso a zelenina a není třeba tolik solit.
Následně můžete vývar použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů, které vývar skvěle dochutí. Rychlé občerstvení berte obloukem, a pokud máte něco zobat, oříšky vybírejte nesolené.
Mezi nejvíce slané sýry patří niva, balkánský sýr, korbáčky, syrečky, parmazán.
Nahraďte je například mozzarellou, ementálem, eidamem, nejméně soli potom obsahují tvarohové sýry typu cottage, ricotta, lučina a podobně. Vybírejte kvalitní šunku se sníženým obsahem soli i dobré pečivo, které nemá na povrchu velké krystaly soli.
Vyvarujte se pak hotových kořenících směsí, například grilovacímu koření, vsaďte raději na aromatické bylinky.
.