Správně a s láskou připravené rizoto si získá snad každého, ale zda si získalo i mladou přítelkyni Ivana Vyskočila, to nevíme. Rozhodně jí ho však nesčetněkrát v mnoha chuťových podobách servíroval.
Ingredience: 750 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 370 g rýže arborio, 125 ml bílého vína, 50 g sušených hříbků nebo směsi sušených hub, 30 g parmazánu, 2 lžíce zakysané smetany, hrst petrželky, sůl a pepř
Postup: Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, promícháme a přidáme rýži. Minutu opékáme Přidáme víno a dvě minuty vaříme, aby se vypařil alkohol, pak přidáme naběračku ohřátého vývaru.
Snížíme teplotu a mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Přidáváme naběračku vývaru po naběračce, dokud rýže nezměkne. Čtyři minuty podusíme houby, osolíme, opepříme, zalijeme zbytkem vývaru, pokud nám zbyl a přidáme do rýže. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a petrželku.