Pálení žáhy se projevuje se pocitem tlaku, říháním a návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, kde způsobuje bolest za hrudní kostí.
Než sáhnete po lécích, podívejte se do kuchyně. Najdete tam osvědčené pomocníky.
1. Brambory
Brambory jsou jedním z nejbohatších zdrojů draslíku, což z nich dělá jednu z top potravin proti pálení žáhy.
Vyšší množství draslíku totiž zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače, čímž brání vrácení kyseliny ze žaludku do jícnu a tedy i jejího následku – pálení žáhy. Dostaví-li se nepříjemné pálení žáhy, uvařte si bramboru.
2. Ovesné vločky
Oves patří mezi nejzdravější potraviny, zlepší nejen imunitu, ale také zvýší kondici, a ovesné vločky vás dokážou zbavit pálení žáhy. Ještě účinnější je odvar z nich. Působí jako ochranný filtr na sliznice jícnu a tlumí působení žaludečních kyselin.
3. Rýže
Rýže je dalším přírodním antacidem, tedy prostředkem, který snižuje kyselost žaludku. Půl misky vařené rýže denně vás spolehlivě zbaví pálení žáhy. Látky obsažené v rýži zklidní podrážděné sliznice.
Kromě toho je rýže bez lepku, její prospěšné účinky tak mohou využívat i lidé trpící alergií na lepek a celiakií. Vhodná je i pro diabetiky a ty, kteří chtějí zhubnout, protože má schopností zpomalovat uvolňování glukózy do krve.
4. Zázvor
Esenciální oleje, vitamíny A, B1, B2, C, E, sodík, hořčík, fosfor, vápník, železo a další látky činí ze zázvoru všestranného pomocníka proti různým zdravotním potížím, včetně pálení žáhy. Popíjejte buďto zázvorový čaj, nebo žvýkejte samotný kořen.
5. Mrkev
Mrkev má dlouhou tradici v kuchyni i v lidovém léčitelství. Osvědčila se při léčbě zácpy, močových kamenů i pálení žáhy. Kombinace vitamínů a minerálů, obsažená v mrkvi, je mnohem účinnější než v jakémkoli doplňku stravy.
Přepadne-li vás pálení žáhy, nastrouhejte si najemno mrkev a snězte ji. Množství nemusí být nijak velké, stačí pouze kousek.
6. Kefír
Kefír má sice kyselou chuť, ale naše tělo naopak zbavuje kyselosti. Působí jako přírodní antacidum, takže snižuje nadměrnou kyselost žaludku, která způsobuje pálení žáhy.
Kromě toho se dokáže vypořádat se škodlivými bakteriemi, viry, kvasinkami a tím udržuje naše střeva i náš imunitní systém ve skvělé kondici.