Suroviny na 4 porce:
450 g listového těsta
120 g másla
nasekané vlašské ořechy
½ lžičky skořice
1 a ½ lžíce cukru
Na sirup:
340 g cukru
6 polévkových lžic medu
340 ml vody
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme jej vařit až do zhoustnutí. Pak necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme obdélníkovou zapékací formu o velikosti asi 30×20 cm. Listové těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme plát. Jeden plát položíme na dno formy.
Smícháme oříšky, cukr, skořici a polovinu směsi potřeme na těsto. Pokryjeme dalším plátem těsta a na něj dáme zbylé oříšky. Navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. Ostrým nožem nařízneme na povrch vzorek diamantu (nesmíme proříznout!).
Těsto pokropíme vodou a pečeme 30 minut, poté zvýšíme teplotu a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Hotové vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout a krájíme.