Suroviny: 4 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť) 100 g cukru moučky 2 lžíce holandského kakaa špetka soli trocha másla Na náplň: 1–2 kelímky 33% smetany 1–2 lžíce cukru moučky 50 g kvalitní tmavé čokolády
Postup: Rozpálíme troubu na 200 °C. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a potom vsypeme přes jemné sítko kakao a promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do hmoty.
Ihned rozetřeme stěrkou na plech vyložený pečicím papírem, který je potřený máslem.
Pečeme zprudka 5 minut. Těsto musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjmeme z trouby, stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme smetanu s cukrem a nakonec do ní vmícháme čokoládu.
Plát upečeného těsta potřeme šlehačkou, okraje necháme volné a pomocí papíru po delší straně srolujeme. Necháme ztuhnout v chladničce a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
TIP: Místo čokolády můžeme do šlehačky přidat ovoce, oříšky nebo ji ochutit likérem.
Aby náplň nevytekla, použijeme smetanu s nejméně 33 % tuku (klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžeme přidat ještě ztužovač.