Suroviny: 200 g loupaného hrachu 2 lžíce olivového oleje 1 mrkev, petržel, cibule ¼ bulvy celeru 2 stroužky česneku ¾ litru vody lžičku sušeného tymiánu sůl, pepř kůru z ½ citronu
Postup: Hrách (klidně i několik hodin předem) namočíme a mezitím si připravíme zeleninu: cibuli nakrájíme najemno, necháme zesklovatět na rozehřátém oleji a přidáme k ní na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Pět minut opékáme, poté přidáme plátky česneku a tymián, necháme chvilku rozvonět a přisypeme scezený hrách. Zalijeme ¾ litrem vody, osolíme a povaříme 20 až 30 minut do změknutí.
Uvařený hrách rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou, solí a pepřem.
.