Velmi originální recept, který Pavel Vítek nejednou prezentoval, byste také měli ochutnat. Chutná, jak to jen říct, to vystihuje asi jen slovo božsky.
Ingredience: 1 kg kuřecích stehenních řízků, 1 kg brambor, parmezán nebo balkánský sýr, bobkový list
Nálev:
šťáva z 1 citronu, 200 ml majolky, 1 smetana, 2 až 3 lžíce dijonské hořčice, 2 až 3 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce octa balsamico, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic olivového oleje, 1 až 2 lžíce třtinového cukru, 2 dcl červeného vína, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 1 velká chilli paprička, špetka kurkumy, tymiánu, oregana a saturejky, pepř, sůl
Postup: Veškeré ingredience na nálev dobře promícháme, pak do něj vložíme maso. Důležité je, aby bylo dokonale ponořeno, aby se nálev dostal do každého vlákna. Naložené maso proložíme bobkovými listy a nahrubo pokrájenou cibulí. Necháme v chladu den uležet.
Remosku vymažeme olivovým olejem a na její dno poklademe alespoň dvě vrstvy na kolečka nakrájených brambor.
Na ně rozprostřeme maso a zalijeme ho nálevem. Na konci pečení už jen posypeme sýrem. Pečeme necelé 2 hodiny. V případě, že byste pokrm připravovali z telecího nebo hovězího masa, použijte do marinády suché červené víno a marinujte o den déle.