Uplynulý rok byl vydařenou houbařskou sezonou, a tak kulajda podle Zdeňka Pohlreicha je tou nejlepší inspirací pro pokrm ze sušených hub.
Ingredience: 100 g sušených hub, 1 l hovězího vývaru, 50 g másla, 100 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 vejce, 50 g kopru, 2 polévkové lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl, pepř
Postup: Nejdříve si namočíme houby a může jich být i o trochu více, podle toho, jak moc je máme rádi.V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku.
Za stálého míchání jí zalijeme hovězím vývarem, osolíme, přidáme pepř a přivedeme kulajdu k varu. Přidáme scezené houby a na kostky nakrájené brambory a vaříme velice pozvolna 40 minut.
Přidáme nasekaný kopr, ocet a necháme přejít varem. Přilijeme mléko a smetanu, promícháme a přidáme vejce. Někdo má rád, když jsou rozmíchaná, někdo je raději sází, ale to je čistě na vás. A už nám schází jen kulajdu dochutit a můžeme podávat.