Suroviny: Salát: 200 ml jablečného cideru nebo moštu 2 menší zralé hrušky 4 plátky kvalitní slaniny 2 hrsti listů mladého špenátu 50 g sýru feta, rozdrobeného Marináda:
1 šalotka nadrobno nasekaná kůra z ½ citronu 50 g rozpuštěného másla 1 lžička třtinového cukru sůl a čerstvě mletý pepř
Postup: Do rendlíku nalijeme jablečný cider nebo mošt a zhruba 30 minut ho necháme vařit na mírné teplotě, až vznikne hustý sirup, poté stáhneme z plotny.
Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlky, zbavíme jádřince a vložíme do větší mísy. Přilijeme marinádu – vyšlehanou z šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře – a opatrně promícháme.
Hrušky řeznou stranou poklademe do rozehřáté pánve a pomalu pečeme, dokud nezměknou. Na závěr dozlatova opečeme plátky slaniny.
Servírujeme na talíři vyloženém mladým špenátem, na který rozprostřeme upečené hrušky, slaninu, posypeme sýrem, a ještě zakápneme sirupem ze cideru nebo moštu (zbylý sirup si můžeme nechat na později na jiný salát nebo ho ochutnávat jen tak).