Suroviny: 6 menších cuket 6 rajčat a brambor 3 cibule 6 stroužků česneku 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku 750 ml zeleninového vývaru 3 kávové lžičky sladké papriky a majoránky 1,5 kávové lžičky čerstvého tymiánu olej, sůl a pepř
Postup: Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na menší kostky.
Pokud máme mladé cukety, nemusíme je loupat. Rajčata nakrojíme na spodní straně do kříže, spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli.
Zaprášíme paprikou, promícháme a ihned zalijeme horkým vývarem. Přidáme brambory, osolíme, opepříme a vaříme 5 minut. Přidáme cukety, rajčata, protlak a vaříme 10–15 minut doměkka.
Vegetariánský guláš z cukety dochutíme prolisovaným česnekem, dostatečným množstvím majoránky a čerstvým tymiánem.