Dostali jste k Vánocům odšťavovač, který jste doteď v domácnosti ani nepostrádali? Rozhodně ho nenechte zahálet. S čerstvými šťávami budete za pár týdnů zdravější a srovná se vám zažívání.
Pravidelnou konzumací džusů a šťáv dodáte tělu potřebné živiny, které nutně potřebuje pro regeneraci poškozených buněk a očistu od toxinů, kterým jsme stále vystaveni. Prozradíme vám, jak prospívá pití některých šťáv našemu organismu a jaké jsou jejich výhody.
1. Mrkvová
Oranžová šťáva je plná betakarotenu, vitaminů B, C, D a K. Je také zdrojem selenu, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů.
Prospívá játrům a postará se o krásnou a zdravou pokožku se zlatavým tónem, a porostou vám díky ní rychleji vlasy a nehty. Abyste z ní dostali látky rozpustné v tucích, přidejte do ní pár kapek olivového oleje.
2. Z červené řepy
Zvyšuje vitalitu, čistí krev, prospívá játrům, ledvinám i lymfatickému systému. Díky vysokému obsahu křemíku po ní budou vlasy a nehty pevnější a pleť pružnější. Po pár měsících její konzumace budete vypadat o několik let mladší.
Šťáva z červené řepy je silná, proto jí nepijte více, jak 200 ml najednou. Nejlepší je namíchat ji s dalšími šťávami.
3. Ananasová
Přesto, že obsahuje poměrně dost cukru, můžete ji využít, když chcete zhubnout. Obsahuje enzym bromelain, který zlepšuje trávení a optimalizuje využití tuků v těle. Zároveň působí protizánětlivě a má výrazné pročišťující účinky.
Ananasovou šťávu je nejlepší konzumovat čtvrt hodinu před jídlem, stačí jedna sklenice (přibližně 200 ml).
4. Bramborová
Šťáva z brambor nemá sama o sobě skoro žádnou chuť. Proto je možné kombinovat ji s dalšími šťávami. Přispívá k udržení hladiny krevního cukru a pomáhá proti záchvatům tzv. vlčího hladu.
Je tedy vhodná pro všechny, kdo chtějí snížit svou váhu. Také očišťuje trávicí trakt a účinně pomáhá při akné a ekzémech.
5. Z červeného zelí
Má skvělé účinky na pleť, pomáhá při trávicích obtížích a jako prevence nádorových onemocnění.
Obsahuje látky, které mají blahodárné účinky na regeneraci sliznic. Velkou výhodou je, že na rozdíl od syrového či kysaného zelí nevyvolává plynatost.
6. Z citrusů
Patří mezi všeobecně nejznámější protichřipkové vitaminy. Je nutné kvůli postřikům oloupat kůru, ne však bílou měkkou slupku těsně pod ní – je v ní mnoho důležitých látek (např. flavonoidů) a obsahuje několikanásobně více vitaminu C, než je v samotném v ovoci. Citrusové šťávy lze podle chuti kombinovat i s jinými šťávami.