Vepřové koleno se v mnoha domácnostech často nedělá. A to je škoda, protože se jedná o skutečnou lahůdku.
Suroviny na 4 porce – 1 vepřové koleno – 3 cibule – 1 mrkev – kousek celeru – 1 lžíce medu – 1 lžíce grilovacího koření – 1 lžíce másla – 10 kuliček pepře – 5 kuliček nového koření – 2 bobkové listy – sůl, pepř
Postup
1. Vepřové koleno očistěte a dejte do hrnce s osolenou vodou. Přidejte koření, dvě oloupané cibule, nakrájenou oloupanou mrkev a kousek celeru. Vařte asi 60 minut.
2. Koleno vyndejte a kůži nakrojte do mřížky. Do pekáče dejte zbylou oloupanou a nakrájenou cibuli. Na ni položte koleno, podlijte vodou a pečte při 180 °C asi dvě a půl hodiny.
3. Během pečení potírejte koleno směsí medu, soli, grilovacího koření a másla, později i výpekem.