Málokdo ví, že polévky mají ve výživě velký význam. Jsou-li složeny z přírodních surovin, obsahují všechny živiny, které člověk potřebuje. Proto se často podávají starším, nemocným lidem nebo pacientům v rekonvalescenci.
Vzhledem k tomu, že obvykle nejsou pro tělo těžké, pomáhají i při redukci váhy. S přidaným kouskem masa, které necháte vyvařit také dostanete potřebnou energii na celý den. Přitom nároky na přípravu jsou minimální.
Česneková s pórkem na nachlazení
V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět na kousky nakrájený pórek. Posypte ho hladkou moukou a nechte ji jemně zezlátnout. Až potom ji zalijte vodou a zamíchejte. Nakrájejte na kostičky brambory a nechte je s kmínem v polévce vařit do měkka. Těsně před odstavením přidejte prolisovaný česnek.
Slepičí vývar na kocovinu
Do hrnce dejte omyté a nakrájené maso se zeleninou (cibule, mrkev, celer, petržel, brambory) a zalijte studenou vodou.
Vařte na mírném ohni 2 až 3 hodiny. Během vaření sbírejte tvořící se pěnu. Po uvaření ho dejte ztuhnout do ledničky na odtučnění. Poté osolte a opepřete dle chuti..