Suroviny: 200 g másla 1 celé vejce 5 žloutků 140 g rozinek 1 kg polohrubé mouky 84 g droždí 140 g mandlí citronová kůra 250 g cukru krupice trochu soli a mléka Postup:
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko.
Vypracujeme tuhé těsto a do něho přidáme rozinky a mandle. Necháme dostatečně kynout. Pozor, kyne pomalu! Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do jejího středu. Jakmile začne červenat, tak dáme papír také nahoru přes vánočku, ať se nepřipálí.