Suroviny:
1 kg polohrubé mouky 1 lžička soli citronová kůra 10 dkg droždí 20 dkg cukru 40 dkg másla (tuku) 4 dl mléka 15 dkg mandlí 10 – 15 dkg rozinek 20 dkg citronátu 4 lžíce rumu vanilkový cukr tuk na plech mouka na vál máslo na potření moučkový cukr s vanilkou
Postup: Oloupané, na hrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu.
Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý, řidší než na vánočku) a vypracujeme, až budou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, opět propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout.
Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vznikl žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Pak horké potřeme máslem a posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů)..