Cukr ve spojitosti se zdravým životním stylem je takřka kontroverzní téma. O jeho škodlivosti či naopak nutnosti, pokud člověk aktivně sportuje, se neustále mluví. Co z toho, co víme o cukru, je pravda a co mýtus?
Lze bez něj žít
Cukr je pouze jeden z celé řady sacharidů. Bez nich se v potravě neobejdeme, řada z nich je pro naše zdraví nejen nezbytná, ale i prospěšná. To ale o cukru neplatí.
Jeho nadměrná konzumace způsobuje zubní kazy, vede k nadváze a obezitě a způsobuje inzulinovou rezistenci. Ta může mít za následek metabolický syndrom, cukrovku či vznik srdečně cévních onemocnění. Zásadní je množství cukru, které člověk konzumuje.
„Lidský metabolismus si dokáže s cukrem poradit, ale jeho kapacity jsou omezené. A při nadměrném množství je jeho konzumace vždy škodlivá a zdraví ohrožující,“ upřesňuje nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.
A dodává, že cukr ve stravě nepotřebujeme, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo a to i na nízkosacharidové stravě.
Neshody odborníků
O škodlivosti cukru odborníci nepochybují. Na tom, kolik bychom měli přijímat sacharidů jako takových se však neshodnou. Výživoví specialisté v poslední době hodně propagují nízkosacharidové diety. Ty se však nelíbí řadě lékařů.
Nahrazovat sacharidy bílkovinami či tuky je jen jinou cestou ke zdravotním problémům. Základem životního stylu by měla být vyváženost.
Bílého cukru je rozhodně dobré se vzdát, ale když si v jídelníčku ponecháte ovoce, obiloviny, brambory a luštěniny, bude to jistější cesta ke zdraví, než dieta založená na přemíře bílkovin a tuků.
.