Variace nakládaných sýrů je tou nejsprávnější tečkou. Můžete je podávat jen tak na prkénku, ale naše doporučení jsou nakládané sýry. Ty však musíte připravit 3 dny předem.
Ingredience:1 hermelín, 100 g 45% čedaru, 100 g nivy, 1 bal.olomouckých tvarůžků – tyčinek, 3 jarní cibulky, 2 bobkové listy, 1 chilli paprička, 2 snítky rozmarýnu, 5 kuliček růžového pepře, 2 stroužky česneku, 300 ml rostlinného oleje
Postup: Sýry nakrájíme na kostičky, olomoucké tvarůžky na kolečka, promícháme je s nakrájenou jarní cibulkou a naplníme jimi větší sklenici.Chilli papričku rozkrojíme jen podélně, jednu část dáme asi tak do poloviny a druhou navrch.
Zahřejeme olej v kastrůlku, přidáme do něj česnek nakrájený na plátky, bobkové listy, kuličky pepře a rozmarýn, kterému odrhneme lístky.
Na velice mírném stupni necháme směs asi tak 15 minut prohřát, aby se chutě spojily. Nemusíme míchat, jen občas zahýbeme kastrůlkem. Pak odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Sýry ve sklenici zalijeme.Uzavřeme a necháme alespoň 3 dny v lednici uležet. Výborné budou tyto nakládané sýry s čerstvým chlebem a se skleničkou oblíbeného vína. Použít můžete samozřejmě i jiné druhy sýrů, záleží na vaší chuti a fantazii.