Je to přírodní všelék. Doslova životabudič. Podporuje chuť k jídlu i k životu. Pokud ztrácíte chuť do života či propadáte lenosti, zařaďte ho do svého jídelníčku.
Zázvor se stává poslední dobou velmi populární.A to hlavně v podobě čaje, který vás v podzimní plískanici dokáže krásně prohřát, rozproudit krev a ochránit před prochladnutím. Pomáhá také proti trémě, žaludečním potížím a cestovní horečce. Je vynikající prevencí proti chřipce a rýmě.
Na podzim je moudré jej nasadit na posílení imunity. Výrazně mírní bolesti hlavy, zpomaluje šíření rakoviny a má okouzlující exotickou vůni.
Pomocník v kuchyni
Většinou známe jeho oddenky, které mají velmi pikantní chuť.Ve skutečnosti je zázvor vysoká rostlina se žlutými květy. Klidně si je můžete dát do vázy. I když se pěstuje především v Indonésii, Číně a v Karibiku je možné dnes u nás sehnat zázvor snadno.
Nejlepší většinou koupíte u vietnamských obchodníků, kteří jej mají vždy čerstvý.Přesně takový, z něhož si můžete vypěstovat svůj vlastní zázvorovník. Zázvor je možné konzumovat v mnoha podobách.
Jako zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor a nakládaný zázvor jako přílohu k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření.Zázvor podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin, ochucených zázvorem.
Skvělý je nakládaný
Budete k tomu potřebovat rýžový ocet. S normálním octem jej můžete také připravit, ale bude mít trochu jinou chuť.Mladý zázvor oškrabejte a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vhoďte na půl minuty do vařící vody, přeceďte a nechte vychladnout.
Mezitím si do sklenice připravte rýžový ocet, cukr a sůl. Do této sklenice vhoďte plátky zázvoru a nechte v lednici den uležet.
.