Receptů na přípravu kuřecího masa je nespočet, ale vedle přípravy je snem každého kuchaře udělat do křupava upečené a lehce narůžovělé kuřecí maso a také všech, kteří si na něm chtějí pochutnat.
Pro úspěšný výsledek na talíři by měl vedle receptu být důležitý ještě výběr kvalitního kuřecího masa, správné dochucení a dodržení postupu.
S výběrem hlavní ingredience – kuřete vám snadno pomůže Drůbežářský závod Klatovy, který nabízí kvalitní kuřecí maso. A inspirovat se na další postup při přípravě máte možnost s receptem na do křupava vypečené a šťavnaté kuřátko.
Ingredience:
1 celé kuře asi 1,5 kg
Sůl
Směs bylinek (např. oregano, tymián, bazalka)
2 citrony
Olivový olej
4 stroužky česneku
Samotný výběr masa ovlivní konečný výsledek naší práce a především chuť. Je proto dobré abyste vybírali kuřata z českých uzavřených chovů. Maso je vhodné před úpravou nechat přivyknout na pokojovou teplotu. Docílíte tak vyrovnání teploty v celém kuřeti a následně rovnoměrného pečení.
Nedojde tak k vysušení. Nebojte se při přípravě kuře důkladně osolit nejen zvenčí, ale i zevnitř a dále omyté bylinky nakrájejte a vložte do vnitřku kuřete. Nasolení dodává kůži na křupavosti, za kterou vás pak přátelé zajisté ocení.
Rovnoměrného propečení docílíte i svázáním kuřete. Zamezíte tak úniku šťávy a zabráníte vysušení prsou. Pro pečení zvolte menší pekáč s roštem a rozházejte na kuře i okolo citrony a česnek, opět se nebojte sáhnout po bylinkách.