Masaryk měl nejraději bažanta s červeným zelím a specialitou, která byla označována jako houskové smaženky. Recept na ně vám také rádi prozradíme.
Ingredience:1 bažant, 100 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 500 ml suchého bílého vína, pepř, sůl Smaženky na 2 porce: 2 housky, 200 ml bílého vína, muškátový květ, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 50 ml bílého vína, 10 g droždí, 5 lžic oleje
Postup: Slaninu si nakrájíme na špalíčky a prošpikujeme jí dobře očištěného bažanta. Nasolíme, ho, lehce opepříme a uložíme do pekáčku do lože z nahrubo nakrájené šalotky a zbytku slaniny, mírně podlijeme vínem a podléváme až do upečení.
Housky nakrájíme a zvlhčíme ve smetaně, přidáme 2 špetky muškátového květu, droždí, osolíme podle chuti a necháme hmotu chvíli odpočinout. Vytvoříme placičky. Z vajíčka vína a mouky připravíme těstíčko, ve kterém obalíme placičky a usmažíme je v oleji.