Syrové kdoule se téměř nedají jíst, ale mají božskou vůni. Marmeláda voní stejně dobře a má neodolatelnou jemnou chuť.
Potřebujete:
1000 g kdoulí, 500 g cukru krystal, 1 kousek skořice, 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Kdoule omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kusy. Dejte plody do kastrolu, přidejte skořici, lehce je podlijte vodou a duste doměkka.
Jakmile jsou kdoule měkké, odstavte kastrol z plamene a rozmixujte je ponorným mixérem. Poté vzniklou hmotu protřete přes cedník, abyste odstranili tvrdé kousky.
Kdoulové pyré vraťte do hrnce a přidejte poloviční množství cukru (1000 g pyré = 500 g cukru). Přidejte čtyři lžíce vody, přiveďte k varu a po chvíli prováření přidejte citronovou šťávu.
Horkou marmeládu nakonec naplňte do malých skleniček. Uzavřete je a zavařujte 15 minut napůl ponořené ve vroucí vodě. .