Dříve byly ječné kroupy nedílnou součástí české kuchyně. V posledních letech však z našich talířů vymizely. A to je velká škoda. Zkuste tuto zapečenou variantu!
Ingredience:
200 g krup
4 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g strouhaného parmazánu
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř a sušené bylinky (oregano, bazalka)
200 ml smetany na vaření
Postup:
Kroupy propláchněte a vařte je dle návodu na obalu. Sceďte.
Cukety a rajčata nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
Do zapékací misky dejte vrstvu uvařených krup, poté vrstvu rajčat a cuket. Každou vrstvu osolte, opepřete a přidejte trochu cibule a česneku. Vrstvení opakujte.
Nakonec všechno zalijte smetanou smíchanou s bylinkami.
Pokrm posypejte strouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Wow, vypadá to fakt skvěle! Miluju recepty, kde se dají využít kroupy, tyhle kombinace mi přijdou moc zajímavý.
Hele jídlo, co mi evokuje dětství! Kroupy jsme doma málo dělali, ale zapečená cuketa mě láká, asi to zkusím.