Pod koláč přidejte tvarohovou nebo makovou náplň, obě budou s třešněmi ladit dokonale.
Ingredience na 1 kulatou formu:
Na těsto:
● 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky
● 130 ml vlažného mléka
● 2 žloutky
● 60 g sádla
● 50 g cukru
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry
● ½ kostky droždí
● špetka soli
Na dohotovení:
● 1 třešňový kompot
● 30 g másla
● 1 žloutek
● 70 g nahrubo mletých mandlí
● 70 g krupicového cukru
Postup:
Do mléka dejte lžičku cukru, mouky a droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak do mísy prosejte obě mouky, vmíchejte špetku soli, kůru a cukr. Přidejte žloutky, sádlo, kvásek a vypracujte těsto. Nechte ho v míse, přikryjte a nechte kynout v teple asi hodinu.
Třešňový kompot slejte a nechte třešně okapat. Dejte do misky žloutek, máslo, mleté mandle a cukr. Vše propracujte tak, aby vznikla drobivá směs. Drobenku dejte do mrazáku. Vykynuté těsto vyválejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Navrch vyskládejte třešně. Koláč posypte drobenkou a pečte ho asi 30 min v troubě.
Příprava: 160 min
Cena za porci 10 Kč