Italská kuchyně nabízí i zeleninové pokrmy, jako tento výtečný studený špenátový koláč.
Potřebujete:
800 g listového špenátu, 500 g ricotty, 6 vajec, 2 pláty listového těsta, sůl, pepř
Postup:
Oprané špenátové listy vložte do velkého hrnce, dejte na mírný oheň, zakryjte poklicí a nechte jo 15 minut „zavadnout“. Poté ho vyjměte, nechte vychladnout a dejte do mixéru a nasekejte nadrobno. Můžete ho také nasekat nožem.
Smíchejte špenát s ricottou, solí a pepřem a vmíchejte 1 vejce. Dortovou formu vymažte máslem a vložte plát těsta. Nalijte směs a vložte na 30 minut do lednice.
Ve směsi udělejte lžící 4 větší důlky a do každého rozklepněte vejce. Z druhého plátu těsta vykrojte kruh o průměru formy a přikryjte jím směs. Okraje spodního dílu po stranách přehněte a spojte s vrchní částí. Vejce rozšlehejte a potřete koláč. Pečte v troubě hodinu a poté nechte vychladnout.